Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Οδός Μυκηναϊκών τάφων στα Σπάτα!

Πρίν απο ένα χρόνο περίπου, ψάχνοντας, βρήκα μία πληροφορία για Μυκηναϊκούς τάφους στα Σπάτα..

απο τότε, δέν το ξέχασα, απλώς γνωρίζω οτι ΠΑΝΤΑ θα έρθει η απάντηση εκεί που δέν το περιμένει κανείς..
αρκεί να ενδιαφέρεται πραγματικά κάποιος, η απάντηση έρχεται στα σίγουρα, ακόμη κι απο άσχετα μέρη..
αρκεί να έχουμε μάτια και μυαλό ανοικτά..
χθές λοιπόν, έπεσα πάνω σε μία αγγελία που έγραφε για ένα οικόπεδο που πωλείται στην οδό ΜΥΚΗΝΑΪΚΩΝ ΤΑΦΩΝ ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ!!!



σήμερα λοιπόν, βρήκαμε την ευκαιρία να πάμε..

τέσσερα απο τα μέλη της ομάδας ΣΕΙΡΙΟΣ "οργώσαμε" τον λόφο που βρίσκεται η τοποθεσία των τάφων..

η θέα απο τον λόφο, καταπληκτική!

ο χαμός αυτής της αιωνόβιας Ελιάς με λύπησε..

εγκατελειμένο καλυβάκι στην πλαγιά του λόφου..
 και να που στην αρχή της οδού Μυκηναϊκών τάφων, βρέθηκαν ίχνη αρχαίου οικισμού!
 δέν πρόκειται για τους τάφους υποθέτω, αλλά οι πληροφορίες λένε, οτι όλος ο λόφος είναι αρχαιολογικός χώρος που πάνω του έχουν χτιστεί πάρα πολλά σπίτια..

Ας δούμε όμως τί λένε οι πληροφορίες για τους Μυκηναϊκούς τάφους στα Σπάτα..
 Το κείμενο που ακολουθεί παρουσιάσθηκε από τον Διευθυντή του σχολείου κ. Παλικισιάνο Μιχάλη στην διάλεξη που πραγματοποίησε στο Πνευματικό κέντρο Σπάτων «ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΕΚΑΣ» στις 15 Νοεμβρίου 2003.



Στη Μυκηναϊκή περίοδο που ακολουθεί (1600 - 1050 π.Χ.) τα Σπάτα φαίνεται ότι κατέχουν κυρίαρχη θέση. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει συστηµατικές ανασκαφές στην ίδια την περιοχή των Σπάτων, τα στοιχεία που ήρθαν στο φως από την ανασκαφή δύο τάφων στο λόφο Μαγούλα δείχνουν την σπουδαιότητα του τόπου σ' αυτή τη λαµπρή περίοδο της Ελληνικής προϊστορίας. Οι τάφοι ανεσκάφησαν το 1877 από το Σταµατάκη και πάρα το γεγονός ότι ήταν άγρια συλημένοι και στην αρχαιότητα και σε μεταγενέστερες εποχές, τα υπολείµµατα των ευρηµάτων του μεγάλου κυρίως τάφου δείχνουν έναν πλούτο μοναδικό που µέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί σε άλλη περιοχή της Ν.Α. Αττικής. Δυστυχώς η ανασκαφή έχει δηµοσιευθεί ανεπαρκώς σε αρχαιολογικά περιοδικά της εποχής και η αναδηµοσίευση των ευρημάτων ακόμη αναμένεται.


Θα µου επιτρέψετε να επιµείνω λίγο στους Μυκηναϊκούς τάφους των Σπάτων γιατί είναι πραγµατικά πολύ σηµαντικοί! Ο ένας απ' αυτούς διαθέτει τρία δωµάτια σε ορθή γωνία που συνδέονται µεταξύ τους. Σ' αυτά οδηγούσε λαξευτός δρόµος µε µήκος 22,5 µ. και πλάτος 3 µ. Εγώ τουλάχιστον ένα τόσο πολύπλοκο τάφο για τα ελληνικά δεδοµένα δεν έχω συναντήσει σε άλλο σηµείο εκτός από τον τάφο των παιδιών του Οιδίποδα στη Θήβα, που είχε όµως δύο θαλάµους και όχι τρεις. Τα ευρήµατα είναι εξίσου σηµαντικά, µοναδικά θα έλεγα για την περιοχή. Παρά την καταστροφή και την αρπαγή του τάφου ήδη από τα αρχαία χρόνια, η ανασκαφή απεκάλυψε 2164 αντικείµενα κυρίως από ελεφαντόδοντο, γαλάζια και γκρίζα υαλόµαζα, χαλκό και χρυσάφι.


Τα κοµµάτια από το ελεφαντόδοντο πρέπει να ήταν διακοσµήσεις σε ξύλινα έπιπλα ή κουτιά που µας είναι γνωστά και από τις Μυκήνες, την Πύλο, τις Αρχάνες στην Κρήτη κλπ. ένα µικρό κεφάλι πολεµιστή µε κράνος διατηρεί και την τρύπα που περνούσε το καρφί που το στήριζε. Βρέθηκαν επίσης ένα χτένι από ελεφαντόδοντο µε πλούσια διακόσµηση σφιγγών, όπως και κοµµάτια από επιχρυσωµένη υαλόµαζα. Το σηµαντικότερο ίσως εύρηµα είναι κοµµάτια από χαυλιόδοντες κάπρων που αν συνδεθούν µεταξύ τους δηµιουργούν δύο τουλάχιστον κράνη, όπως µας τα περιγράφει ο Όµηρος. Τέλος αρκετές χάντρες χρυσές σε σχέδια που συναvτάµε στην Κρήτη και την Αίγυπτο. Αυτές οι χάντρες ίσως αποτελούσαν κοσµήµατα. Σε µία όµως περίπτωση που βρέθηκε µία ταφή αµετακίνητη αποδείχτηκε ότι ήταν ραµµένες στα στριφώµατα φορεµάτων επίσηµων γυναικών.

πηγή



Νοτιοδυτικά της οδού Μυκυναϊκών Τάφων, στο πρανές του λοφίσκου, που αναπτύσσεται, σώζονται ερείπια ενός Μυκηναϊκού τάφου του 13ουαιώνα.

Η Μυκηναϊκή περίοδος (ονομασμένη έτσι από τα ανυπέρβλητα ευρήματα των ταφών των Μυκηνών) αποτελεί το κορύφωμα και ταυτόχρονα το τέλος της εποχής του Χαλκού (2800/2700-1100).

Η νέα εποχή του μετάλλου δεν ήταν απλά μια τεχνολογική αλλαγή (ο χαλκός ήταν ήδη γνωστός από την νεολιθική περίοδο), απλή αντικατάσταση της βασικής πρώτης ύλης για την κατασκευή εργαλείων και όπλων, αλλά κυρίως, μια ριζική μεταβολή της πορείας των ανθρωπίνων ομάδων και συνόλων.

Στη θέση, δηλαδή, της νεολιθικής ή χαλκολιθικής κλειστής οικονομία και της πρωτογενούς παραγωγής σε μικρά, θα συναντήσουμε τώρα την αναπτυγμένη παραγωγή των αρδευόμενων πεδιάδων, το ανταλλακτικό εμπόριο και την επέκταση του σε μακρινές περιοχές, την μεταλλουργία και παράλληλα δυναστείες και ανάκτορα, ναούς και ιερατεία. Τέλος σαφή διαχωρισμό των τάξεων και τέχνη με χαρακτήρα μνημειακό (τέχνη μεγάλων διαστάσεων ) που θα εκφράσει τη νέα ιδεολογία.

Στον Ηπειρωτικό Ελλαδικό χώρο αυτές οι κοινωνικοπολιτικές αλλαγές που αναφέρθηκαν, θα εντοπιστούν, κυρίως, κατά την Μυκηναϊκή εποχή, που θα κατακτηθεί το επίπεδο του υψηλού πολιτισμού με την αστική- ανακτοροργάνωση, την λαμπρή τέχνη και στο τέλος την γραφή.

Η Υστεροελλαδική ή Μυκηναϊκή περίοδος διαιρείται σε τρεις (3) υποπεριόδους; την Υστεροελλαδική Ι, την Υστεροελλαδική II και την Υστεροελλαδική III. Η Υστεροελλαδική III και κυρίως ο 130ς αιώνας, θα μας απασχολήσει όμως εν προκειμένω.

Παπαχρήστου Γεώργιος

κείμενο απο τον Δήμο Σπάτων
κάντε κλικ και διαβάστε εκεί και τις 5 σελίδες που έχουν αξιόλογες λεπτομέρειες για τους Μυκηναϊκούς τάφους στα Σπάτα..




απο ότι καταλάβαμε απο τα κείμενα, οι τάφοι δέν υπάρχουν πλέον, είναι κατεστραμένοι..

πάντως το σχέδιο υπάρχει..
δείτε το..






















η έρευνα συνεχίζεται..
προσεχώς θα επανέλθουμε στο θέμα με τα ευρήματα των τάφων..

πηγή ΟΜΑΔΑ ΣΕΙΡΙΟΣ

7 σχόλια:

Greek Rose είπε...

Μια οδός γεμάτη αρχαία!
Δεν είναι καλοδιατηρημένα όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες.
Εντύπωση μου κάνει και το εγκατελειμένο καλυβάκι,κάπου το έχω ξαναδεί.
Καλησπέρα:)

Ευρύνοος είπε...

Greek Rose

δέν είναι ακριβώς έτσι..
όλα αυτά ήταν σε ένα οικόπεδο..

προφανώς όταν έγινε η εκσκαφή για ανέγερση οικοδομής βρέθηκαν όλα αυτά..
αλλά το θέμα είναι οτι μας είπαν πως σε όλο τον λόφο υπάρχουν αρχαία και παρόλα αυτά παντού υπάρχουν (και φτιάχνονται) σπίτια κανονικότατα!!!

το καλυβάκι ίσως να κατοικούνταν απο τσιγγάνους κατά το παρελθόν, δέν είμαι σίγουρος και κάποια στιγμή τους έδιωξαν απο την περιοχή..

καλησπέρα :)

KitsosMitsos είπε...

Ενδιαφέρον και άγνωστο!
Οπότε μια χαρά η εξόρμησή σας ;-)

Ευρύνοος είπε...

KitsosMitsos

πράγματι μιά χαρά η εξόρμηση μας..
ψάχναμε για περίπου ένα χρόνο τους Μυκηναϊκούς τάφους κι αυτοί είχαν ..οδό στο όνομα τους..!

καλημέρα φίλε :-)

eirini katsa είπε...

Πολλές καλησπέρες!!!
Καλώς σε βρίσκω!!!
Πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!!!
Μάλιστα,αν κ δεν είμαι από εκεί...αλλά οι περιοχές Μαρκόπουλο,Σπάτα,Παιανία μου αρέσουν πάρα πολύ!!!
Είναι 'η εξοχή της Αττικής'!!
Καλό μήνα !!!
:)

Ευρύνοος είπε...

Ειρήνη

καλησπέρα σου..!

κι εγώ δέν είμαι απο την περιοχή, αλλά κατοικώ στο Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη εδώ και 30 χρόνια!

ωραίες περιοχές και με μακράν ιστορία..

χαίρομαι που βρεθήκαμε, καλό μήνα σε σένα :)

ΚΩΣΤΑΣ είπε...

καλησπερα παιδια,ηθελα απλα να ενημερωσω οτι το καλυβακι το ειχαν φτιαξει οι τεχνιτες που δουλεψαν την ανασκαφη...υπαρχει τριγυρω προιστορικος οικισμος μεγαλης εκτασης.εχουν βρεθει τμηματα του σε οικοπεδα που εχουν γινει ανασκαφες λογω ανεγερσης οικοδομων..μετα την ολοκληρωση των ανασκαφων τα αρχαια διατηρηθηκαν κ σκεπαστηκαν κ οι οικοδομες χτιστηκαν απο πανω χωρις να γινει η παραμικρη ζημια..οι ερευνες συνεχιζονται κ καινουρια στοιχεια ερχονται συνεχεια στο φως..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Σαν την Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων, προχωράμε βαθιά στην τρύπα..
πόσο μέσα θα φτάσουμε, κανείς δέν ξέρει..
σε κάθε τρύπα της Γαίας, της πραγματικότητας, της ανθρώπινης νόησης, της σκέψης και του Σύμπαντος, με το βλέμμα απελευθερωμένο απο κείνα που περιμένει κανείς να δεί..
Διότι, κείνα που δέν περιμένει να δεί κανείς, παρουσιάζονται μονάχα όταν ξεχάσει πως κοιτάζουν και θυμηθεί πώς βλέπουν..

Ευρύνοος
για την ομάδα Σείριος

βολτα στο Συμπαν (υψηλη αναλυση και πληρης οθονη απαραιτητα)